Yakitori – Tare

Info

Tare (タレ) används vid yakitori-grillning när spettet är nästan klart. Spettet doppas i ett kärl med tare och läggs antingen åter igen upp på grillen en kort stund för att glaseras eller direkt upp för serveringen.

Spettet doppas aldrig innan kycklingen är genomstekt, detta för att inte taren ska bli förstörd av ev. bakterier från råa ingredienser. Smaken på taren kommer att förändras under användandet då röksmak och fett kommer att blandas i kärlet med befintlig tare.

Receptet är baserat på Yakitoriguys Youtube-kanal och all cred går till honom. Han tillagar detta i större mängd och har lite andra koktider.

Ingredienser

  • 400 ml sake (eller vitt matlagningsvin)
  • 400 ml mirin
  • 60 ml socker
  • 150 ml japansk soya

Tillagning

  1. Koka sake och mirin 10 minuter.
  2. Blanda i socker och koka 10 minuter
  3. Blanda i soya och koka 10 minuter.

Blanda den nya taren med ev tidigare tare. Koka upp blandningen för att döda ev. bakterier från den tidigare taren och den kommer nu kunna stå i kylskåp ett par veckor till.

Spara blandingen i ett kärl nog stort att doppa spetten i om man inte väljer att pensla på såsen.

Övrigt

Koktiderna kan varieras beroende på hur pass tjock man önskar taren.

Vill man öka intensiteten i smaken kan man tillsammans i steg 1 tillföra nygrillade kycklingdelar (som blivit över efter styckning) och negi (salladslök) för att låta smaken koka in och blanda sig med i taren. Det är i stort sätt samma smak som blandas ut genom doppningen och man tillför det direkt istället för under grillningen.

Se receptet nedan som en riktig basic variant och olika kockar väljer tillföra andra smaker genom alternativa ingredienser och mängder. Vanliga ingredienser kan till exempel vara vitlök, ingefära eller chili. Men smaken är som baken, så lägg till vad som önskas.